info@macc.org.my

TEL: 019-3158470 FAX: 03-40233105

Mon - Fri : 9:00 - 17:00 Sat - Sun : Tutup

Expo Clean 2019, Jakarta & Business Leader’s Forum – 12 Jul 2019

Semasa di Jakarta, kami berkesempatan melawat Expo Clean 2019 serta mengikuti Business Leader’s Forum dengan tajuk ‘Technology & Automation in Commercial and Industrial Cleaning.’

Menurut Bapak Adi Permadi, Presiden Aeon, kontraktor pembersihan tidak boleh lari dari mengadaptasi teknologi dan automasi untuk kelangsungan usaha niaganya. Kenyataan ini turut diperkuatkan oleh Bapak Bernanto Soerojo dari BOMA yang menegaskan, pertumbuhan bangunan pencakar langit memerlukan kontraktor pembersihan menggunakan teknologi dan automasi untuk membersihkan bangunan-bangunan tersebut.

Di samping itu Bapak Bernanto turut mengusulkan supaya APKLINDO (Asosiasi Perusahaan Klining Indonesia) mengklasifikasikan kontraktor-kontraktor pembersihan mengikut kemampuan dan kepakarannya seperti kontraktor pembersihan hospital, mall, menara pejabat dan sebagainya. Cadangan yang mungkin boleh dipertimbangkan oleh MACC.

Bapak Bernanto turut mencadangkan kawasan liputan kerja pekerja yang standard, iaitu seorang pekerja berapa keluasan yang boleh dijaga; mengikut jenis bangunan; shopping mall, bangunan pejabat, hospital dan lain-lain. Cadangan ini hampir sama dengan ‘produktiviti rate’ yang dikeluarkan oleh British Institute of Cleaning Science (BICSc)’. Sesuatu yang perlu difikirkan oleh jawatankuasa MACC.

Anda mungkin juga menikmati