info@macc.org.my

TEL: 019-3158470 FAX: 03-40233105

Mon - Fri : 9:00 - 17:00 Sat - Sun : Tutup

Sesi Perbincangan Online Bersama Jabataan Tenaga Kerja

Pada 25 Januari 2021, MACC yang diwakili oleh Bendahari Kehormat, Datuk Hadzir Shafii telah menyertai mesyuarat atas talian online bersama Jabatan Tenaga Kerja (JTK)  dan beberapa Jabatan/Agensi kerajaan,  yang berkaitan pematuhan kepada Akta 446. Turut serta di dalam mesyuarat tersebut antaranya ialah Persatuan Pengusaha Restoran.

Objektif JTK ialah,

  1. Mewajibkan semua pengusaha memohon Pengakuan Penginapan Pekerja secara online
  2. Mewajibkan swab test
  3. Mematuhi dan melaksanakan akta 446 tanpa terkecuali.

Dato’ Bendahari  telah menyuarakan pandangan MACC berkaitan perkara tersebut antaranya,

  1. Perkara pokok yang mesti diselesaikan dahulu ialah ketiadaan Kementerian khusus untuk sektor pembersihan bernaung. Pengerusi mesyuarat mengambil maklum dan menyerahkan isu tersebut kepada Jawatankuasa Induk untuk mengambil tindakan dan kemungkinan KPDNHEP akan bertindak.
  2. Program kalibrasi PATI yg mana industri pencucian tidak termasuk didalam senarai – Pengerusi maklum dan meminta surat dihantar kepada KSM dan KDN.
  3. MACC bersedia untuk berkongsi pendapat dan mohon supaya dijemput ke sesi webinar  akan diadakan oleh JTK.
  4. Swab test – Akibat dari proses Imigresen yang agak terhad, ramai pekerja asing tidak mempunyai pelekat pas kerja semasa walaupun bayaran levi telah dibuat dan ini mengganggu urusan yang berkaitan termasuk swab test yang mana perlu mendaftarkan pekerja ke dalam Perkeso. – Pengerusi maklum dan akan membincangkan isu ini dengan jawatankuasa induk.

Anda mungkin juga menikmati